Skolefravær - å pusle sammen

Er det noe som kjennetegner langvarig skolefravær, så er det manglende mestringstro. Det gjelder både i eleven selv, hjemme og i lærerne som strever både med å forstå og sette inn tiltak, som kan virke. Fraværet er i seg selv en faktor som kan øke fravær. Sånn er det med unngåelsesatferd, det kjennes godt å slippe det en gruer for, men det gir en kortsiktig gevinst.

Lærere ønsker å lykkes med alle elevene sine.

Elever med skolefraværsutfordringer ønsker også å få det til; være på skolen og mestre både skolefagene og det sosiale samværet med andre. På en skala fra 1-10; "hvor lyst har du til å møte på skolen" er svaret som oftest 10. På spørsmål om hvor mye ubehag som er knyttet til det å møte på skolen er også svaret 10. 

Forskning viser at elevene overvurderer frykt og undervurderer beskyttende faktorer.  På samme måte blir lærerne usikre på balansen mellom det en kan forvente av eleven, og den støtten det er behov for. Hva forventes av meg, som lærer? 

Engstelse og angst, nedstemthet og depresjon er begreper som blir brukt for å forstå, samtidig som disse kan føre til en situasjon der lærerne blir redd for å gjøre feil. Det er naturlig at lærerne kan undervurdere sin egen relasjonelle innsats.

Ikke vent på at en har alle bitene i puslespillet på plass. Begynn med det som uansett er gyldig; å forstå at dette oppleves som vanskelig for alle involverte; elev, foreldre og lærerne.

Vårt råd er å komme i gang med det arbeidet med å få på plass en skolefungering med mer stabilt oppmøte og der en lykkes med den planen som legges. Ta tak i det som er vanskelig uten å miste det velfungerende og friske av syne. 

Ikke vent på at en har alle bitene i puslespillet på plass. Begynn med det som uansett er gyldig; å forstå at dette oppleves som vanskelig for alle involverte; elev, foreldre og lærerne. 

Så langt det er mulig må planen ivareta elevens opplevelse, som betyr at tiltak skal ta inn over seg opplevd frykt og utrygghet hos eleven samtidig som den sikrer elevens tilhørighet, relasjoner og mestring. 

I praksis kan dette være at eleven får god informasjon om hva som skal skje, at aktiviteten virker meningsfull for eleven og at aktiviteten så langt som mulig skal skje i et fellesskap. 

Det er skolens ansvar å skape en god skolehverdag for eleven. Da må ikke kontaktlæreren stå alene om ansvaret. En støttende skoleledelse som viser engasjement gjennom deltakelse i møter og hjelp til prioritering av oppgaver vil gi trygghet for lærerne til å prøve ut gode tiltak i samarbeid med eleven og foreldrene.

Håndtering av skolefravær
Ingvild Kari Gran og Geir Mosand

I denne boka presenteres prinsipper, perspektiver og tiltak som tolv puslespillbrikker som skal settes sammen. Gjennom eksempler og vekt på muligheter håper vi at denne boka kan bli en del av skolens verktøykasse for å hjelpe elever som har gitt opp skole.

ISBN: 978-82-450-4148-4
Kr 179,–