Bautaer når det gjelder å fremheve feministisk perspektiv i forskning

Bente Rasmussen var til stede under året Neon-konferanse og mottok prisen. Foto: Maria Myrhaug

Professor Elin Kvande og Professor Emeritus Bente Rasmussen ble i forrige uke tildelt Neon-prisen 2022 under årets Neon-konferanse. De får prisen for pionerinnsatsen for å ha bragt inn kjønnsperspektivet i norsk organisasjonsforskning.


De som skal få denne prisen har helt siden mitt første møte med akademia på slutten av 1970 tallet – for meg fremstått som bautaer når det gjelder å fremheve et feministisk perspektiv i forskning, sa prisutdeler Annett Arntzen ved USN.  

I forrige uke ble Elin Kvande og Bente Rasmussen tildelt æresprisen under Neon-konferansen. Elin Kvande er i dag professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU. Kvandes forskningsinteresser inkluderer mye og nevnes kan post-byråkratiet som organisasjonsform, dynamikken og endringer over tid i kjønnsrelasjoner i organisasjoner, velferdspolitikk og fedres bruk av omsorgsgoder. Hun har også hatt forskningsopphold ved London School og Economics.

Ved Warrick universitetet i Lindkjøping har hun vært på forskningsopphold sammen med Bente Rasmussen, som i dag er professor emiritus ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Rasmussen sitt forskningsfelt er arbeid og teknologi, bl.a. i verkstedindustrien, prosessindustrien og kontor, kjønn og rekruttering til tekniske utdanninger og IT-fag, kvinnelige sivilingeniørers arbeidsliv og karriere, organisering og ansettelsesforhold i kunnskapsarbeid, ledelse og organisering av velferdstjenestene, særlig eldreomsorgen, midlertidige ansettelser og arbeidsinnvandring, og organisering av akademia.

Pionerinnsatsen setter spor

Prisen gis for pionerinnsatsen i å bringe kjønnsperspektivet inn i norsk organisasjonsforskning. I 1990 utga de boken «Nye kvinneliv - kvinner i menns organisasjoner». Her presenterte de resultatene fra en omfattende empirisk studie av kvinners karrieremuligheter i mannsdominerte ingeniørorganisasjoner og dokumenterer at organisasjoner ikke er kjønnsnøytrale systemer, og hvordan organisasjonsstruktur påvirker menn og kvinners mulighetsrom i organisasjoner. Denne boka fikk raskt stor oppmerksomhet også utenfor akademia, og har i dag en ærefull plass blant de 25 publikasjoner som inngår i NEON-nettverkets kåringen av «Den norske organisasjonsfaglige kanon» (Karlsen, 2015).

Begge prisvinnerne har fartstid som forskere ved IFIM (Institutt for industriell miljøforskning) i SINTEF hvor arven etter Einar Thorsrud om medvirkning og industrielt demokrati var sentralt. Dette var en god «skole» for betydningen av samarbeid, medvirkning og tverrfaglig forskning. Her startet også forskningssamarbeidet om kjønn og organisasjoner og hva som skjer når kvinene våger seg inn i menns teknologiske høyborg. Dette tette samarbeidet fortsatte også etter overgangen for dem begge til universitetet.


 

Fra venstre prisvinner Bente Rasmussen med prisutdeler Annett Arntzen. Foto: Tor Paulson

Vi i Fagbokforlaget er stolte over å ha Elin Kvande og Bente Rasmussen blant våre forfattere og gratulerer så mye med årets ærespris. Sammen har de skrevet boken Arbeidslivets klemmer. Elin har også sammen med Brita Bungum og Ulla Forseth skrever Den norske modellen.