hvorfor en bok om klima?

Møt Klimaformidlerne - Julie, Julie og Hauk. De har skrevet boka En klimabok du orker å lese. Det er en lettlest bok som svarer på de viktigste spørsmålene om klima. Den oppsummerer klimautfordringen, tar for seg de viktigste klimamytene og gir tips til hvordan både du og samfunnet kan kutte utslippene. Den er et friskt pust i en ellers dyster klimadebatt, og gir deg troen på at klimakrisen kan løses.

Hvem er de og hvorfor skrev de denne boken? Det skal du få svar på i denne artikkelen.

Foto: Guro Asdøl Midtmageli

Hvorfor er dere opptatt av klima?

Julie F:
I mine øyne har vi ikke noe annet valg enn å løse klimakrisen. Da det er mange misoppfatninger om klima der ute tror jeg nøkkelen ligger i å spre kunnskap om hvilke løsninger og muligheter vi har. Det er det som driver meg.

Julie M:
Konsekvensene av de menneskeskapte klimaendringene er omfattende, men det som gir meg drivkraft er muligheten vi har til å gjøre en forskjell og hvor mye vi enda kan redde. Det er ikke mangel på løsninger som vil redusere oppvarmingen, eller løsninger som vil styrke både naturen og samfunnet i møte endringene. Vi har skapt denne situasjonen - det betyr også at vi har evnen til å løse den.

Hauk:
Jeg har alltid vært glad i naturen, og du finner meg ofte på fjellet eller i skjærgården om sommeren. Hvorfor er jeg opptatt av klimaendringene? Jo, fordi jeg vet hvordan de påvirker naturen her i Norge og andre land. Ikke minst fordi de har alvorlige konsekvenser for mennesker. Det som engasjerer meg aller mest er å oppleve hvor mange som bryr seg om og har lyst til å lære mer om klimautfordringen.

Foto: Hauk Are Fjeld

Hvorfor ville dere skrive en bok om klima og hvordan var prosessen omkring det?

Hvorfor skrev vi en bok om klima og hvordan var prosessen omkring det?

Når man hører ordet klimabok, tenker nok mange på tunge og krevende verk, fulle av dystre prognoser. Vi ønsket å vise at det ikke trenger å være slik. Vår klimabok er lett å lese, går rett på sak, og gir positive forslag for veien videre. 

En bok for alle
Etter å ha jobbet med klimakommunikasjon og holdt foredrag om klima i Osloskolen i noen år, følte vi at noe manglet. Vi savnet en engasjerende bok om klima, som likevel svarte på de aller viktigste spørsmålene. Vi bestemte oss for å skrive den, da vi fikk muligheten av Z-forlag.

Boken skulle svare på alle spørsmålene, kunnskapshullene og feiloppfatningene  som vi møtte igjen og igjen under og etter foredragene vi holdt. Etter to år med skriving og omskriving, ved siden av jobb og masterstudier, følte vi at vi hadde laget en klimabok som alle kunne orke å lese. Det ble en bok for alle aldre, unge som eldre.

Boken hadde ikke blitt til om det ikke var for Per Christian Øiestad på 87 år. Mange sier at du aldri er for ung til å utgjøre en forskjell, men han viste at du heller aldri kan bli for gammel. Dette var hans siste bok, etter mange tiår i forlagsbransjen.

Fokus på løsninger
Etter boken først kom ut i 2023, fikk den en slik mottakelse som vi hadde håpet på, med anmeldelser fra biolog Dag O. Hessen og godord fra mange flere. Nå har vi altså gitt ut en ny utgave av boken på Fagbokforlaget, oppdaterte tall for 2024.

Mange er spesielt glade for boken sin løsningsorienterte tilnærming. Vi er opptatt av å kommunisere at det fortsatt finnes tid og muligheter til å gjøre store forskjeller. “Klimakampen” tapes aldri. Det er bare et spørsmål om hvor mye vi gjør, og hvor raskt. Vi ønsket ikke å forlate leseren med en følelse av håpløshet, men snarere med konkrete verktøy og inspirasjon.

Dette ønsket vårt gjenspeiles i alt fra språkbruk til illustrasjoner og oppsettet av boken. Totalt er boken delt opp i tre deler, som svarer på tre grunnleggende spørsmål:  Hvorfor vi må gjøre noe, hva vi kan gjøre, og hvordan vi kan få det til å skje.

En inkluderende faktabok
Ønsket var at boken skulle kunne favne bredt, uansett bakgrunn eller forkunnskaper. Selv har vi ulik faglig bakgrunn innen statsvitenskap, biologi og bærekraftig finans, og har hatt en tydelig visjon om at boken skulle være både faglig solid og tilgjengelig for alle. 

Vi er verken forskere eller eksperter på alt vi skriver om i boka. Derfor var det viktig for oss å få faktasjekk og innspill av forskere og eksperter, frar relevante fagfelt, som bidro til å sikre at boken ble faglig solid. Nettopp fordi vi er unge, og så opptatte selv av hva som kan løse klimautfordringen, har vi nok vært ekstra nøye med å faktasjekke alt i boken. Derfor tok det oss nesten to år å skrive den, med mye hard innsats.

Dag Hessen beskrevet det godt i anmeldelsen sin av boka: “Vi klager, ofte med god grunn, over at politikerne sleper beina etter seg i klimaspørsmålet. I et demokrati er det imidlertid nødvendig at de mye omtalt folk flest forstår situasjonen og er med på notene.” 

Alt for mange av oss tenker at det ikke har noe å si om vi engasjerer oss for klima. Det stemmer ikke. Til sammen utgjør befolkningen en bærebjelke i kampen om å løse klimakrisen. Denne boka gir deg de viktigste verktøyene for å utgjøre en forskjell.

God lesing!





Fagbokforlaget