Løsningen ligger i mønstret

Boken Konfliktkoden av Sverre Blandhol

Konflikter kan virke kaotiske, men følger gjerne bestemte mønstre. I Konfliktkoden blir du kjent med disse mønstrene og får råd og tips om hvordan du kan finne veien ut av fastlåste konflikter i alle livets situasjoner, enten det er privat eller i arbeidslivet.

– Konflikter kan være skremmende når du står midt oppi dem, sier Sverre Blandhol, forfatteren bak Konfliktkoden.
– På mange måter kan du si at konflikter kan få frem både det beste og det verste i oss, og jo mer du forstår av det det som skjer, jo bedre rustet er du til å løse konflikten på en god måte.

Konfliktkoden er en fullstendig nyskrevet utgave av Konfliktanalyse, som kom i 2014. I boken tar Blandhol opp ulike perspektiver og strategier når det gjelder konflikthåndtering, med oppdaterte eksempler og forskning.  

Oppdatert kunnskap

– Det har vært en stor utvikling på feltet siden Konfliktanalyse ble utgitt, og det var på tide å oppdatere den med ny kunnskap. For eksempel er den skrevet før metoo-kampanjen og den såkalte woke-bevegelsen, som begge har fått enorm påvirkningskraft på både lovverk og organisasjonskultur siden 2014, forteller Blandhol.
– Nye konfliktområder innen både samfunns- og arbeidsliv har gitt oss ny og verdifull innsikt i konflikthåndtering. Likevel er det nesten skremmende å se hvor «evige» konfliktene er, og hvor lett vi gjentar de samme feilene når vi skal håndtere dem. Mitt håp er at denne boken skal hjelpe deg til en bedre forståelse av hva en konflikt er, og hvilke typer konflikter som finnes, og gjøre deg bedre forberedt neste gang du står i en konfliktsituasjon.  

Hjelper deg å se mønstrene

Om du har en konflikt med en kollega eller konflikten gjelder to stater som står mot hverandre, følger konflikter som regel en bestemt dramaturgi. Fra den innledende uenigheten eller krenkelsen til konfliktens utfall går partene gjennom ulike faser som det er mulig å identifisere og forberede seg på.  

– Boken jeg har skrevet, bygger på omfattende konfliktforskning over flere tiår, som viser at de fleste konflikter følger relativt forutsigbare mønstre. Fra konflikten oppstår via eskalering og til løsningen foreligger, går så å si alle konflikter gjennom bestemte faser, avhengig av hvilken type konflikt det er. For en løsning kommer jo. Spørsmålet er bare om den blir god eller dårlig. Ved å forstå hva som kjennetegner ulike typer konflikter, og mønstret de følger, blir du bedre i stand til å utvikle gode strategier for å møte dem på en konstruktiv måte. På den måten kan du ikke bare unngå fastlåste og opprivende konflikter, men også bruke dem til å bedre relasjoner og høste verdifull innsikt.  

Det er et viktig poeng i boken at en konflikt ikke nødvendigvis er et onde

Den «gode» konflikten

I tiden etter at trenerlegenden Nils Arne Eggen døde, kom det mange refleksjoner rundt hans lederstil. Mange av spillerne som var med i glansperioden hans på nittitallet, trakk frem Eggens konfronterende lederstil og hans evne til å omskape friksjonen i konflikter til positiv energi som avgjørende for Rosenborgs suksess. En konfronterende lederstil passer ikke for alle bransjer eller personer, men Rosenborg er likevel et godt eksempel på at konflikter kan bidra til å styrke fellesskap og bygge gjensidig tillit hvis de blir håndtert riktig.

– Det er et viktig poeng i boken at en konflikt ikke nødvendigvis er et onde. I noen bedrifter og bransjer er konflikt nesten en form for verktøy for å få frem nye ideer og kritiske tanker. Konflikter kan også oppleves rensende og klargjørende, så det er mye å vinne på å håndtere konflikter på en konstruktiv måte. Imidlertid krever en slik holdning og kultur innsikt og velvilje fra alle parter og en gjensidig tillit til at man ønsker å komme frem til en løsning.  

Teori og praksis

Konfliktkoden er skrevet som en fagbok til bruk på universiteter og høyskoler, men Blandhol har lagt vekt på å gjøre teorien levende gjennom ulike caser. Boken starter med å definere hva en konflikt egentlig er, for så å belyse de ulike fasene frem til en løsning.  

– Gjenkjennelse er viktig for læring, så jeg har tatt i bruk både egne erfaringer og oppdiktede situasjoner for at leseren skal identifisere seg med stoffet. For å gjøre fagbegreper mer tilgjengelige har jeg uthevet dem i egne bokser, og leseren vil også finne refleksjonsspørsmål i enden av hvert kapittel. Målet mitt har vært at selv om dette er komplekse problemstillinger, så skal det være enkelt for leseren å orientere seg. Jeg vil at denne boken skal brukes.  

Om Sverre Blandhol

Sverre Blandhol har lang erfaring som advokat og mekler.

Sverre Blandhol er professor ved Det juridiske fakultet i Oslo med fagansvar for forhandlinger, konflikthåndtering og etikk. Han er også leder for Det juridiske fakultets forskergruppe i tvisteløsning og en etterspurt kursholder som holder en rekke kurs og foredrag for private og offentlige virksomheter. Blandhol har i tillegg lang erfaring som advokat og mekler, har gitt ut flere fagbøker, og er en av landets fremste eksperter på konflikthåndtering.

Konfliktkoden er skrevet som fagbok for universiteter og høyskoler, men henvender seg også til ledere, tillitsvalgte, advokater, dommere og andre som arbeider med konflikthåndtering.

Les mer om boken Konfliktkoden her.