Syv klassetrinn - syv tips til høytlesningsbøker

Synne.jpg

Av: Merete Heggernes

Er du en av de som synes det er vanskelig å finne litteratur som passer akkurat til dine elevers aldersgruppe? Du har kanskje noen favoritter som du ender opp med år etter år?

Synne har master i barne- og ungdomslitteratur og er Ordrikets faste bidragsyter når det gjelder undervisningstips og andre tips knyttet til litteratur. Her er hennes anbefalinger til gode høytlesningsbøker på 1.–7. trinn:

1. trinn: Milla bestemmer av Selma Lønning Aarø

Milla bestemmer er en humoristisk bok om mas fra de voksne av Selma Lønning Aarø. Milla synes at foreldrene maser om det meste. Egentlig ønsker hun sterkt å få bestemme helt selv – et ønske som i denne boken oppfylles. Milla får lov å bestemme over alt, til og med over foreldrene sine, i en hel uke! Livet snus fort på hodet, og Milla merker at ansvaret ikke er en drøm likevel. Boken inneholder gjenkjennelige situasjoner og morsomme illustrasjoner og passer fint til høytlesning for barn på 1. trinn.

2. trinn: Krokodilletyven av Taran Bjørnstad og Christoffer Grav

Krokodilletyven er en sjarmerende bok om en ung, sjenert gutt som heter Odd, som drar til akvariet med klassen. Der møter klassen Taggen, en liten krokodille. Odd, gutten som vanligvis er svært redd for stort sett alt, bestemmer seg for å stjele krokodillen med seg hjem. Dette er en morsom bok om modighet og vennskap som passer fint for høytlesning for elever på 2. trinn – med spenning, humor, korte kapitler og fargerike illustrasjoner.

3. trinn: Monsteret i natten av Mats Strandberg og Sofia Falkenhem

Monsteret i natten er den første boken i en ny spennende serie om monsteret Frank. Frank er en ensom gutt som ikke har noen venner. På niårsdagen sin blir Frank bitt av en hund i fingeren. Etter denne dagen forandrer livet seg, og alt snus på hodet. Han begynner å drømme merkelige og mystiske drømmer hvor han endres til et monster dekket av pels med fire ben. Monsteret i natten er spennende, skummel og vakker bok om å unnslippe ensomhet på en annerledes måte.

4. trinn: Gangster-bestemor av David Walliams

I Gangster-bestemor møter vi Ben og hans bestemor. Ben mener at bestemoren er akkurat som alle andre bestemødre: Hun har hvitt hår, gebiss, spiser bare kål og er ganske kjedelig. Men da Ben får vite at bestemor er en internasjonal smykketyv, forstår han at bestemoren ikke er en vanlig bestemor, men en gangster-bestemor. Boken om en spesiell relasjon mellom barnebarn og bestemor er en spennende og humoristisk høytlesningsbok litt utenom det vanlige.

5. trinn: Verdens kuleste gjeng – sceneskrekk av Maja Lunde

Sceneskrekk er den første boken i serien om verdens kuleste gjeng. I boken møter vi Bjørg, Helena, Alfred og Ivan. De er svært forskjellige, men sammen er de likevel verdens kuleste gjeng. Vennegjengen bestemmer seg for å danne et band som skal spille på en av klassens hagefester, men de har et lite problem: ingen av dem er musikalske eller spiller noe instrument. Sceneskrekk handler om å ta utfordringer på strak arm, om å tørre å være seg selv, om vennskap og det å være sterkere sammen. Boken er lettlest og humoristisk, og illustrasjonene er morsomme.

6. trinn: Lars er LOL av Iben Akerlie

I Lars er LOL møter vi Amanda, som gleder seg veldig til å bli fadder til en av de søte førsteklassingene på skolen. Da Amanda får vite at hun skal være fadder for Lars, som har Down syndrom, vender gleden brått. Etter hvert som hun blir kjent med Lars, oppdager hun hvor morsom han er, til tross for at han er annerledes. Hun befinner seg dermed i et dilemma mellom å bli venn med og ta vare på Lars, og å fremstå som kul og populær blant venninnene sine og Adam, som hun er forelsket i. Romanen tar opp aktuelle problemstillinger og dilemmaer som gruppepress, nettmobbing og ikke minst forelskelse.

7. trinn: Keeperen og havet av Maria Parr

Keeperen og havet er en bok om vennskap fylt med humor, sterke følelser og morsomme påfunn. I Keeperen og havet får leserne gjensyn med vennene Trille og Lena, som først ble presentert i Maria Parrs Vaffelhjarte. Trille og Lena har begynt i 7. klasse. Det begynner også en ny jente i klassen, Birgitte. Samtidig er farfar på havet for å jakte på storfisken, og Lena får en ny trener på fotballaget. Det enkle hverdagslivet på gården i Knert-Mathilde får en dermed en vending hvor vennskapet settes på prøve og personene modnes. De korte og spenningsfylte kapitlene med gjenkjennelige hendelser, morsomme beskrivelser og muntlig stil gjør at denne boken passer godt til høytlesning.