Å finne og skape identitet

Identitet blir til gjennom eksistensiell søken. Det handler om å skape sin vei i livet, og å finne sin plass i verden. Identitet får form i de nære relasjonene når en blir sett og ignorert, elsket og hatet, anerkjent og fordømt.

I denne podkasten samtaler psykolog og forfatter Per-Einar Binder og musiker Josefin Winther om identitet både på et personlig plan og i et større samfunnsperspektiv. Hva er egentlig identitet? Hvordan blir historien om oss selv til? Kan vi noen gang forandre oss? Dette er spørsmål som utforskes underveis. Samtalen er basert på tematikk fra boken Hvem er jeg? Av Per-Einar Binder.

"En god historie om oss selv er nyansert, undrende og aldri helt ferdig. I en god livsfortelling får det som har vært godt, lov til å være godt, og det som har vært vondt, får lov til å være vondt. Smerten i livet trenger også å få plass." – Per-Einar Binder


Per-Einar Binder er professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen. Han forsker på personlige endringsprosesser, og han har mange års erfaring som terapeut for barn, unge og voksne. Det siste tiåret har han også arbeidet med kurs for å hjelpe unge voksne med stress knyttet til prestasjoner og perfeksjonisme.

Josefin Winther er artist og låtskriver, født og oppvokst i Bergen. Hun har sluppet fire kritikerroste album, og spilt hundrevis av konserter i Nord-Europa. Musikken hennes har av kritikere blitt sammenlignet  med musikken til artister som PJ Harvey og Patti Smith.