Å lære norsk med lettleste bøker

Foto: Perfecto Capucine/Unsplash

Foto: Perfecto Capucine/Unsplash

Å lese en bok kan være en fantastisk opplevelse. Men hvordan finne bøker som både er lettleste og tilpasset voksne lesere? I digitalbok-biblioteket Bøkenes verden kombineres leseglede og språkopplæring for voksne innvandrere som lærer norsk.

En lettlest skjønnlitterær tekst kan være en fin felles start på skoledagen, og kan blant annet danne grunnlag for diskusjon og skriving av egne tekster. I det digitale biblioteket Bøkenes verden finner du lettleste bokserier som passer like godt til underholdning som til undervisning. Bøkene er skrevet spesielt for deg som lærer norsk, og har integrert lydbok som støtter lesingen og ordliste med oversettelser til flere innvandrerspråk.

Krimserie med innlest lyd

Mysterier langt nord er den første serien i biblioteket og består av lettleste krimhistorier. I disse spennende og lettleste kriminalfortellingene møter du journalisten Kristin, som må løse mysterier med røtter i fortiden. Mange av dere kjenner allerede til den første boken i serien, mysteriet Postkortene fra fortiden. For nye lesere har vi lenket til første kapittel lenger ned på denne siden. Der kan dere også lytte til et spennende utdrag fra andre bok i serien, Tyven på påskefjellet.

Forfatteren bak bøkene, Thea Sofie Melberg, har mer enn 10 års undervisningserfaring i norsk som andrespråk for voksne. For tiden jobber hun frilans med ulike skriveprosjekter, oversetting og med nettbaserte kurs i undervisningsmetoder for språklærere. Thea Sofie og kollega Sissel Ofstad står bak Facebook-gruppen Les norsk. Her gir de lærere og deltakere forskjellige lese- og skrivetips.

Smakebiter fra de første krimbøkene

postortene_omslag.png

Her kan nye lesere få en smakebit fra Postkortene fra fortiden, et lettlest mysterium i syv deler. Historien har skapt stort engasjement blant de som alt har tatt den i bruk i undervisningen.

tyven_omslag.png

Bøkene i Mysterier langt nord-serien har integrert lydbok som støtter lesingen. Du kan høre et spennende utdrag fra lydboken til Tyven på påskefjellet på vår Facebook-side.

Les mer om våre lettleste bøker og bestill tilgang til de digitale bokseriene i Bøkenes verden-biblioteket på vår nettside, fagbokforlaget.no.


sagt om lesing

Det å skrive eller det å lese … nærmere trolldom er det ikke mulig å komme.
— Tor Åge Bringsværd
Jeg husker den dagen jeg kunne lese. Det har jeg aldri glemt. Jeg satt på gulvet ved siden av bokhyllen, og så kunne jeg lese. Det betød at jeg kunne velge selv.
— Anne-Cath Vestly
En god bok ved vinduet en lys og stille morgen mens solen stiger og huset ennå sover, det er den største og fredeligste gleden livet kommer til å gi.
— Aksel Sandemose
Å lese er ikke en flukt inn i noe som ikke finnes, men en vandring inn i noe som ikke fantes, men som etterpå finnes.
— Jan Kjærstad