Hva skal jeg studere? Hvordan tar jeg det store valget?

studievalg.jpg

Av: Ingrid Krøvel-Velle

I disse dager er det mange som planlegger å søke på høyere utdanning fra høsten av. Søknadsfristen nærmer seg, og det er ikke lett å vite hva man skal søke på. Spørsmålene er mange, men hvordan og hvor skal man finne svar? Elisabeth Josefine Lackner og Hedvig Lie Nygaard har lang erfaring med veiledning innenfor dette store og viktige valget, og nå har de sammen skrevet boken Studievalg – for deg som skal søke høyere utdanning. Her kan du lese noen av deres beste tips.

Mange skal nå søke høyere utdanning for neste skoleår, enten de kommer rett fra videregående, har hatt et friår eller vil skifte studier. Søknadsfristen er 15. april. Hva bør man sette seg inn i før man velger hva man skal søke på?

Begynn med å tenke gjennom hva du liker, hva du syns du er flink til, og hva du synes virker spennende å lære. Det letteste er nok å gjøre dette samtidig som du undersøker ulike studier. Utdanning.no er et fint sted å begynne for å bli ledet i én eller flere retninger. Skaff deg noen studiekataloger og bla litt i dem uten å være for målrettet. Om det er noe som virker spennende, kan du lese mer om dette på nettet. I løpet av en slik prosess vil du nok flere ganger tenke at «dette er ikke noe for meg». Da beveger du deg bare videre til det dukker opp noe som gjør deg nysgjerrig.

Etter hvert bør du selvsagt også tenke på hvor du vil studere, og om du vil begynne med en treårig bachelorgrad, et årsstudium eller en femårig grad. Boken gir en god oversikt over dette. Husk at du kan sette opp 10 alternativer når du søker.

Det finnes ikke noen klar oppskrift på hvordan dette bør gjøres, eller i hvilken rekkefølge du bør gjøre hva. Noen vet kanskje hva de ønsker å jobbe med uten at de helt vet hvordan de skal komme seg dit. Andre har interesser innenfor et fagområde uten at de er sikre på om dette kan bli en fremtidig jobb. Noen er interessert i nesten alt og noen i nesten ingenting. Uansett må du gi deg selv tid til å ta et studievalg, og det er viktig å sette av tid til å tenke seg om også, ikke bare samle informasjon.

Mange synes det er vanskelig å vite hva man skal eller kan bli, særlig hvis man ikke tar en fagutdannelse. Hvordan kan man finne ut av det?

Snakk med folk! Kanskje kjenner du noen som studerer eller som har en jobb som virker spennende. Snakk med dem, hør hvordan det er å studere eller jobbe med dette, og hva som var bakgrunnen for valget deres. Det er nyttig å klare å se sammenhengen mellom studier og jobb, men det er også viktig å være klar over at det ikke er et én-til-én-forhold her. Universitetsstudier som ikke er profesjonsutdanninger (som utgjør brorparten av studiemulighetene ved universitetene) kan lede frem til en rekke ulike jobber. Mange studenter vet ikke akkurat hva de ønsker å bruke kompetansen til, før de har studert i flere år. Det er ikke slik at du bør ha planene klare fra A til Å når du bestemmer deg for et studium.

Mange sier man må følge hjertet sitt og studere noe man interesserer seg for, mens andre anbefaler å se på trender og sikte seg inn på det som regnes som fremtidens jobber. Hva er mest fornuftig?

Ta et skritt tilbake og tenk over hva som er viktig for deg! Er det å følge interessen din uansett, eller er det viktig å ha et godt og forutsigbart jobbmarked å gå til? Uansett vil vi anbefale at du har god interesse for det du skal studere. Les pensumlistene, se på oppbygningen av studiet, snakk med tidligere studenter, og ta stilling til om det du har satt deg inn i, gir mersmak. For de aller fleste vil det også være viktig å vite noe om jobbmuligheter. Her gir boka noen gode svar på hvordan fremtidens arbeidsmarked ser ut til å bli. 

Finnes det kloke og dårlige valg når det gjelder utdanning?

For å gjøre et godt studievalg bør du vite så mye som mulig om det studiet du går til, og ha tenkt over om studiet passer dine preferanser. Det er ikke så lurt å søke et studium uten å ha satt deg inn i hva du vil lære, om du er interessert i fagfeltet, hva slags kompetanse du vil opparbeide deg, hvordan studiestedet er, og så videre.

Det er et mylder av informasjon både på nettet, på skolene og på utdanningsmesser, men det er vanskelig å finne frem i jungelen. Hvordan kan denne boken hjelpe med det?

Denne boka kan hjelpe deg med å finne ut av hva som er viktig for deg når du skal velge utdanning, og ikke minst med å sortere og stokke litt i all informasjonen. Hvilke muligheter har du? Hva ligger i de ulike utdanningene? Hva er viktig for deg, og hva slags kompetanse ønsker du å tilegne deg? Dette er typiske spørsmål som boka vil hjelpe deg med å finne svar på. Ellers anbefaler vi å bruke alle tilgjengelige informasjonskilder – alt fra utdanningsmesser til denne boka vil være nyttige i når du skal velge studium. Boken er den første i sitt slag som henvender seg til søkere, og du får veldig mye nyttig informasjon samlet på ett sted.

Hva skjer hvis man velger feil? Er både tid og penger helt bortkastet?

Mange er redde for å velge feil, men erfaringen fra dem som bytter studium underveis, er at de ofte får bruk for tidligere utdanning. Kanskje kan de kombinere utdanningene inn i spennende jobber eller få brukt studiepoengene de har opparbeidet seg, i det nye studiet. Men det er selvsagt viktig at du vet så mye som mulig om det studiet du ender opp med å søke på. Undersøkelser viser – ikke overraskende – at de som har brukt mye tid på å finne informasjon, blir mer fornøyde som studenter!

 

Om forfatterne

Elisabeth Josefine Lackner har studert ved Universitetet i Oslo (UiO) og Humboldt-Universität zu Berlin og har en mastergrad i utdanningsvitenskap. Hun har jobbet i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) som konsulent og er i dag avdelingsleder i seksjon for kommunikasjon og studentinformasjon ved UiO.

Hedvig Lie Nygaard har studert ved universitetene i Oslo og Bergen og har hovedfag i psykologi fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hun har lang erfaring med veiledning i utdanningsvalg, spesielt rettet mot ungdom med minoritetsbakgrunn og voksne innvandrere. Hun er i dag rådgiver og ansvarlig for Mangfold i Fokus i Akademia (MiFA) ved UiO.


Her kan du lese mer om boken Studievalg – for deg som skal søke høyere utdanning.
Samordnet opptak finner du Viktig informasjon om hvordan du søker høyere utdanning i Norge.