Vennskap og inkludering i SFO

 

«Kom som du er og lek med oss.» Har du noen gang tenkt over hvordan en inkluderende SFO-gruppe tenker og snakker? Et fellesskap hvor alle barn føler seg velkommen, tilhørende, trygge og sett for den de er? Et slikt fellesskap dreier seg om en inkluderende praksis hvor et mangfold av barn og voksne evner og har vilje til å ta ansvar for alle rundt seg, slik at alle kan kjenne på den gode følelsen knyttet til det å høre til. Dette forutsetter respekt for forskjellighet og anerkjennelse av mangfold.

 
 
 
 

Hva sier rammeplanen for SFO?

I august 2021 trådte ny forpliktende rammeplan for skolefritidsordningen (SFO) i kraft. Et viktig mål med rammeplanen har vært å sørge for at alle barn får et godt SFO-tilbud, uansett hvor de bor. Min nye fagbok «Vennskap og inkludering i SFO» (Flatås, 2023) er knyttet opp mot den nasjonale rammeplanens krav om at SFO skal både fremme inkludering og bidra til at alle barna har mulighet til å utvikle vennskap. Vennskap er viktig for utvikling av sosial kompetanse og egen selvfølelse. Barns medvirkning i SFO løftes fram som et syn på barn som aktive deltakere i egen hverdag hvor de gis mulighet til å bli sett og hørt samt få eierskap til eget liv. Dette kan sees i sammenheng med lovfesting av retten til barns medvirkning i skolen (jf. ny opplæringslov 2024).

 
 
SFO skal aktivt bidra til å danne fellesskap der alle barn kan delta og få en opplevelse av å høre til
— Fra Rammeplanen for SFO, kap 4
 
 

Leken er en viktig del av barnas liv, og den skal ha stor plass i SFO. Boka Vennskap og inkludering i SFO inneholder over 100 lekbaserte aktiviteter som kan brukes for å stimulere til tilhørighet og fellesskap mellom barn, for slik å bidra til redusert utenforskap. Her finnes aktiviteter som «vennskapsbingo», «SFO-spa», «bli bedre kjent-yatzy», «gladkort» og «drømme-SFO». Målet må være å skape et trygt og godt SFO-miljø for alle barn hvor kvaliteten ligger i de gode hverdagene. Respekt for ulikhet og anerkjennelse av mangfold skal også legges til grunn for arbeidet i SFO.

 
 

Et viktig anliggende blir å utvikle en kultur som verdsetter mangfold blant både barn og foreldre. Hauge (2016) omtaler dette som den ressursorienterte skolen, hvor det flerkulturelle ses på som en normaltilstand. Leserne presenteres i boka for begrepet «Cross Cultural Kids» (Van Reken, 2011). Krysskulturelle barn favner om barn som vokser opp med flere kulturer hvor de kan streve ekstra med følelsen av tilhørighet. En viktig oppgave blir å synliggjøre, støtte og identifisere for disse barna hvilke fordeler de har med å vokse opp i ulike kulturer.

Et viktig premiss for å lykkes med et inkluderende SFO-miljø, er at det utvikles et forskende fellesskap hvor de ansatte jevnlig reflekterer over felles verdier og videreutvikler sin praksis. Dette må gjøres i lys av at de voksnes holdninger er avgjørende for hvordan barn føler seg sett og forstått. Forskning viser at det generelt i SFO er lite tid til planlegging og samarbeid (Caspersen mfl., 2023). Ut fra slike stramme rammebetingelser presenteres det i boka ulike teoretiske tilnærminger på en lettfattelig måte. Målet har vært å skape en «hands-on aktivitetsbok» som kan gjøre det lettere for SFO-ene å jobbe praktisk med inkluderingsoppdraget i rammeplanen.

 
 
 

Vennskap og inkludering i SFO
Robert Mjelde Flatås

Boka inneholder mange fine aktiviteter som kan brukes for å styrke vennskapsbåndene og fellesskapsfølelsen på SFO/AKS. Målet er å hindre utenforskap, og skape et trygt og godt SFO-miljø.

ISBN: 978-82-450-4729-5
Kr 195,–

 
Litteratur
Caspersen, J., Hermstad, I.H., Ljusberg, A-L., Pedersen, C., Vennerød-Diesen, F.F. (2023). Ny rammeplan i SFO. Evaluering av innføring av ny rammeplan for SFO (Delrapport 2). NTNU Samfunnsforskning.
https://www.udir.no/contentassets/895974c5e0e745d480eef294980c4a50/ntnu_samforsk_sfo_delrapport2_uu-1-003.pdf
Flatås, R.M. (2023). Vennskap og inkludering i SFO. Fagbokforlaget.
Hauge, A.M. (2016). Den felleskulturelle skolen. Universitetsforlaget.
Prop. 57 L (2022-2023). Lov om grunnskoleopplæringa og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova). Kunnskapsdepartementet. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-57-l-20222023/id2967679/
Utdanningsdirektoratet>Utdanningsdirektoratet (2021). Rammeplan for SFO. Forskrift om rammeplan for skolefritidsordningen. https://www.udir.no/utdanningslopet/sfo/rammeplan/
Van Reken, R.E. (2011). Cross-cultural kids: The New Prototype. I G.H. Bell-Villada, N. Sichel, F. Eidse & E.N. Orr (red.). Writing out of limbo: international Childhoods, Global Nomads and Third Culture Kids. Cambridge Scholars Publishing. .