Nordens ledende omsorgstenker
Denne uken ble forfatter, professor emerita, sykepleier og filosof Kari Martinsen utnevnt til æresmedlem i Norsk Sykepleierforbund. Martinsen er den ellevte personen som mottar denne utnevnelsen gjennom over 100 år, men hun har ikke alltid vært en selvfølgelig kandidat.
— Jeg er så stolt. Så stolt over at jeg, på vegne at et enstemmig forbundsstyre, i dag kan utnevne akkurat deg, Kari Martinsen, til æresmedlem i Norsk Sykepleierforbund, det sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen i sin tale under utnevnelsen.
Larsen forteller at kun personer som har gjort seg særlig fortjent til det kan utnevnes til æresmedlemmer. De som utnevnes må ha hatt stor betydning for NSF som organisasjon, og ha hatt stor betydning for utviklingen av sykepleie som fag og profesjon.
Kritikk og konflikt
Kari Martinsen har utvilsomt gjort seg fortjent til æresmedlemskap. Gjennom sitt mangeårige virke som sykepleier, filosof, professor og forfatter har hun søkt å omformulere en sykepleieteori som var fokusert på begrepsdefinisjoner, og heller forsøkt å rette oppmerksomheten mot hva omsorg og pleie i sykepleieprofesjonen egentlig er.
Det ble ikke tatt godt imot da Martinsen i sin bok Pleie uten omsorg kom med kritikk av utviklingen av sykepleieryrket. Hun skrev her at sykepleieryrket alltid har stått i konflikt mellom omsorgen for de syke, og utviklingen av sin egen profesjon.
— NSF hevdet den gang at teksten hadde et for samfunnskritisk perspektiv og boka ble stemplet som marxistisk. Heldigvis, du meldte deg aldri ut, og fikk i 1993 en offentlig unnskyldning fra NSF, fortsetter Larsen i sin tale til Martinsen.
Ledende omsorgstenker
Martinsen har aldri sluttet å være kritisk, og har i et intervju med Tidsskriftet Sykepleien oppfordret sykepleiere til å være «ulydige». Hun er opptatt av at sykepleie som fag må romme mer enn administrasjon, begreper og forskning. Det må også romme omsorg, oppmerksomhet og nærvær.
— Din tenkning, dine begreper om omsorg, etikk, kunnskap og sykepleie betød mye for meg i min forståelse av hvem jeg var som sykepleier - i relasjon til den andre, og til refleksjon for handlinger i sykepleien, sier Larsen til Martinsen, og uttrykker at Martinsen i dag er Nordens ledende omsorgstenker.
Omsorg, etikk og kunnskap i sykepleie har vært gjennomgående temaer i Martinsens yrkesliv, og i hennes elleve utgitte bøker. Hennes siste bok, Bevegelig berørt fra 2018, tar også for seg det helliges plass i sykepleien og i helsevesenet. Et tema som kan oppfattes som kontroversielt, men som ikke desto mindre er viktig å snakke om og reflektere rundt.
Mer på hjertet
Et nytt bokmanus er nå under arbeid, og Martinsen fortsetter sin formidling- og utvikling av sykepleieteori. Boken Langsomme pulsslag vil bli Martinsens tolvte bok. Den vil romme utvalgte artikler skrevet mellom 2000 og 2020, med noen nyskrevne tekster. Som tidligere publiserte tekster vil boken behandle utfordringer og dilemmaer som sykepleierne møter i sin hverdag, og tekstene søker å være sansenære og samfunnskritiske på én gang. Martinsen viser til sykepleiere som gjør motstand og utøver sykepleie på tross, der effektivitet møtes med varsomme, pleiende hender.
— Vi er beæret over at du tar imot utnevnelsen. Tusen takk Kari Martinsen, gratulerer til deg og gratulerer til oss, avslutter Larsen.
Vil du lese mer om Kari Martinsen sine bøker?
Fagbokforlaget har gitt ut fem – snart seks – av Martinsens bøker.
Den sjette boken Langsomme pulsslag blir gitt ut høsten 2020.