Lærerike (og morsomme) aktiviteter for barn i alle aldre

 
Photo+by+Veronica+on+Unsplash
 
 

Mens de voksne prøver så godt det lar seg gjøre å jobbe normalt fra kjøkkenbordet, er barnas overgang til hjemmekontor større. Små barn har MYE energi. Og nå begynner de å bli rastløse.

Vi har derfor hentet inspirasjon til morsomme og kreative aktiviteter fra fagbøkene. Under finner du forslag til flere artige aktiviteter og eksperiment som kan stimulere og glede både store og små i dagene fremover.

Tur med lite turvante barn – ta med såpeboblene

Noen barn har turvante og turglade foreldre, mens andre barn sjeldent tas med ut på tur. For noen kan bare det å få barnet til å gå, være en utfordring. Dette tipset kommer fra en kreativ pappa som bruker såpebobler for å få med seg barnet sitt fra barnehagen og opp til bilen når han henter.

  • Gå foran barnet, slipp såpeboblene fri, og la barnet «jage» boblene etter deg. Da blir fokuset mindre på gåing – og mer på lek.

Tur er dessuten en fin mulighet til å snakke om avstand og perspektiv. Hvordan kom vi oss hit? Hvor mange minutter har vi gått? Hvem har gått flest skritt? Den voksne har kanskje plutselig glemt veien hjem - kan barnet huske og vise vei?


Oppskrift på såpebobler

1 kopp zalo
12 kopper vann
1ss – ½ kopp glyserol
(kjøpes på apotek – prøv sterkere zalo-blanding dersom du ikke får tak i)
Blandingen blir best etter å ha stått i 1-2 uker


Lag bladbilder

Ta med et bærenett på turen og plukk blader, lyng, mose og mer med hjem. Med enkle ark og en limstift, kan det lages ulike figurer med selvplukket materiale. Under ser du tydelig en dinosaur som nyter varmen fra solen.  

 
 
Dinosaur i solen. Kunstneren av dette verket har nettopp lært sin egen bokstav. Naturlig nok får den også plass på papiret.

Dinosaur i solen. Kunstneren av dette verket har nettopp lært sin egen bokstav. Naturlig nok får den også plass på papiret.

 
 

Blad fungerer også fint som fjær på dyr. Klipp ut forskjellige dyreformer i papir, for eksempel en ugle, og la barnet lime blader der de synes fjærene hører hjemme. Uglen under ble til slutt limt på et svart, litt tykkere papir, som fikk påtegnet stjerner og måneskinn.

 
 
 
 

Lag skog eller jungel i balje

Utforsk forskjellige materialer i naturen og lag skog eller jungel for lekefigurer. Bruk en tom balje som base for prosjektet.

  • Ha et stort ark i bunn, som barnet kan male på (under er det laget innsjø)

  • Fyll bakken med mose, blader, gress og blomster

  • Bruk ispinner eller sugerør for å få trærne til å stå oppreist

  • La lekefigurene utforske sitt nye hjem

 
 
 
 

Vanneksperiment

Visste du at en dråpe såpe er nok til å ødelegge vannets overflatespenning?

Ta frem to boller. Fyll en av de med vann og kvess pepper oppi. Den andre fyller dere med såpevann.

  • Stikk først en finger i bollen med vann og pepper. Fingeren blir «skitten».

  • Stikk samme finger i såpevann. Fingeren blir ren igjen.

  • Stikk så fingeren tilbake i vannet med pepper. Vannets overflatespenning spekker umiddelbart, og pepperen støtes bort.

 
 
 

Hvorfor vaske hendene?

Videoen og eksperimentet med pepper og vann
er en fin mulighet til å illustrere det som skjer
med bakterier når vi vasker hendene.


 

Lag en bie av tom toalettrull

Det er lenge siden toalettrullen har fått så mye oppmerksomhet som den har den siste uken, og en tom toalettrull kan brukes til mye - for eksempel til å lage en bie.

Gi barnet innspill og inspirasjon ved å for eksempel la de se på en film eller et bilde av en ekte bie. Hvordan ser den ut, hvilke farger har den? Se på beina, vingene, øynene og munnen. Hvordan beveger den seg?

Ut fra det barnet studerer, kan de uttrykke seg og lage en bie ved hjelp av for eksempel en dorull. Den voksne legger frem diverse utstyr og diskuterer med barnet, peker på bildet og gjør oppmerksom på detaljer, men lar barnet selv få finne ut hvordan de synes at bien ser ut.

 
 
Bie+av+toalettrull
 
 

Lag figurer av stein

Plukk steiner i forskjellige størrelser og fasonger. Skyll dem i vasken og la de tørke, før barnet får bruke maling, papir og fjær (og andre passende ting dere har liggende) til å lage kule figurer. Ferdig tørket er trollene under moro å leke med.

 
 
 
 

Vil det synke eller flyte?

Er det slik at lette ting flyter, og tunge ting synker? La barnet velge ut et par ting for å undersøke. Mynter, spiker, Lego og appelsin er morsomme forslag. Alt som har lavere tetthet enn vann vil flyte.

Observer hva som skjer med appelsinen under.

 
 
 
 

Appelsinens skall er fylt av små luftlommer som får den til å flyte. En appelsin med skall har mindre tetthet enn vannet, og den stiger derfor opp( bilde 1). Når appelsinen ikke har skall har den større tetthet enn vannet, og derfor vil den synke (bilde 2).

 
 

Konkurranse med tomflaske og vann

Fyll tomflasker med vann. Gå ut i hagen, og lag konkurranse der vinneren er den som tømmer flasken for innhold først. Prøv forskjellige taktikker:

  • Hold flasken rett ned

  • Snurr flasken rundt i sirkel

  • Rist på flasken og så videre.

Ta gjerne tiden, og prøv å slå egen rekord.

Gjør hverdagen til en lek

Hele familien er hjemme samtidig. Alle skal ha plass til sitt, og alle roter. Skolesaker bæres hit og dit, store skjermer har plutselig tatt opp mesteparten av spisebordet, og det er kjedelig å leke med leker på rommet. Plutselig er det middag.

Med en ryddelek, kan du på en morsom måte trekke frem klassifisering og sortering for de små.

  • Person A skal bare rydde blå leker, person B skal bare rydde røde leker, og så videre.

  • Person A skal bare rydde firkantet lego, person B skal bare rydde rektangulær lego

  • Alle skal rydde en liten ting og en stor ting

  • Alle skal rydde en ting som ikke er deres

  • Hvem kan finne alt som er rundt, og rydde det?

Felles frokost, lunsj og middag er en god mulighet til å snakke om tall, antall og form.

  • Skal vi dele det halve eplet i to nye halve?

  • Skal vi ha lys midt på bordet?

  • Skal vi ha forskjellige farger på glass eller fat, basert på hvem som er yngst og eldst? De som er x antall år får rød kopp, de som er x antall år får grønn kopp, og så videre.

  • Skal vi måle hvor mye smøret veier?

  • Osten er kvadratisk, leverposteien er rundt. Hvilke andre former finner dere blant pålegget?

Kun fantasien setter stopper fra hva som kan brukes som utgangspunkt for lek.

Hva gjør dere hjemme?

Vi håper dere har fått noen ideer til aktiviteter som kan gjøres som pause fra skolearbeid og jobb. Inspirasjon til, og flere av disse aktivitetene er hentet fra blant annet Matematikkens kjerne, Forskerfrøboka og Levende spor.  

Har dere flere tips til morsomme aktiviteter? Hjelp gjerne barnet ditt med å sende inn sine egne forslag beregnet på barnehage- og skolebarn, i kommentarfeltet på Facebook eller på epost.