Mestring av juridisk metode i sosialt arbeid og praksisnære fagområder

Boken «Hemmelig kode — juridisk metode» av Pia M. Hellevik og Liv Jorunn Skippervik.

Å forstå og bruke rettsregler i velferdsstaten kan være en utfordring for mange. Innen en rekke fagområder må man beherske både juridiske metoder og kjenne rettsreglene, selv om man ikke er utdannet jurist. Nå har forfatterne Pia M. Hellevik og Liv Jorunn B. Skippervik skrevet boken Hemmelig kode — Juridisk metode for å hjelpe studenter innen sosialt arbeid og andre praksisnære fagområder til å mestre den juridiske metoden.

Boken tar sikte på å gi en tilgjengelig og lettfattelig innføring i hvordan man bruker juridisk metode til å tolke og anvende rettsregler.

— Vi ønsket å fylle et tomrom i pensumlitteraturen og har skrevet boken ut fra erfaringene til studenter som har lurt på hvordan de skal bruke rettsregler i praksis, sier de to forfatterne.

Boken er ment å være en praktisk guide for profesjonsutøvere som tar beslutninger innenfor rammen av lover. Den tar for seg sentrale begreper, beslutningsmodeller og rettskilder. Forfatterne tar også opp rettskildeprinsipper og hvordan man kan forstå og bruke rettskilder for å finne svar på rettslige problemstillinger.

—    Vi vil understreke viktigheten av å bruke juridisk metode som et håndverk, og at man må øve og utforske i praksis for å bli en god håndverker. I tillegg til teorien, har vi derfor vi også utviklet øvingsoppgaver som oppfordrer leserne til å praktisere det de har lært.

Liv Jorunn Skippervik og Pia M. Hellevik er forfatterne av boken Hemmelig kode — Juridisk metode.

Boken er delt inn i tre deler. Første del gir en innføring i grunnleggende byggesteiner og gir en forståelse av hvorfor juridisk metode er nødvendig. Andre del tar for seg rettskilder og rettskildeprinsipper. Tredje del gir en praktisk guide til hvordan man leser lovtekster, dommer og skriver juridiske tekster.

Hemmelig kode — Juridisk metode er ikke en omfattende fremstilling av den juridiske metoden, men heller en kort og konkret guide til de viktigste elementene. Boken er slik en nyttig ressurs for studenter og profesjonsutøvere som ønsker å forstå og anvende rettsregler i praksis. Boken gir en lettfattelig innføring i den juridiske metoden og oppfordrer leserne til å praktisere det de har lært.

Pia M. Hellevik har i tillegg til å være jurist en bachelorgrad i psykologi. Hun arbeider ved Institutt for sosialfag ved Universitetet i Stavanger og underviser i barnevernrettslige tema på bachelor- og masternivå.

Liv Jorunn Skippervik
er utdannet sosionom og jurist. Hun har lang erfaring fra offentlig forvaltning og arbeider i dag ved Institutt for sosialfag ved Universitetet i Stavanger. Hennes undervisningsområder er innen velferdsrett.

Les mer om boken her.

 Bla i et utdrag av boken her.