Mer matglede på SFO!
Grunnlaget for matvanene våre legges i oppveksten – derfor er det så viktig at vi legger til rette for at barna kan bli kjent med og bli glad i den maten som er bra for kroppen og kloden. Men hvordan kan vi hjelpe dem med det, i en travel hverdag på SFO?
Gode matopplevelser avler gode matvaner
Tenk tilbake til en gang du hadde en skikkelig god matopplevelse. Sannsynligheten er stor for at du ikke var alene – for gode matopplevelser forsterkes når vi deler dem med andre. Dette sier noe om hvor viktig gode måltider i fellesskap kan være for barnas mulighet til å utvikle gode matvaner. For vi tar jo ikke matvalgene våre bare basert på fornuft – vi tar valg basert på følelser, vaner og hva vi liker. Så hvis barn får positive opplevelser med å spise mat som er bra for oss, øker sannsynligheten for at de vil like den, og velge å spise den igjen. Derfor kan gode måltider på SFO være med å gi barna gode matvaner som de tar med seg videre i livet.
– Det å kunne lage mat er viktig kunnskap som varer livet ut. Samtidig handler mat om så mye mer enn råvarene vi spiser. Gjennom mat og måltider i SFO kan vi jobbe med både fellesskap, kultur, identitet, språk, helse og bærekraft, for å nevne noe. Og SFO er en fantastisk arena for å gi barna rom til å øve seg på dette.
Boken Mat og måltidsglede i SFO disker opp med mange praktiske eksempler på hvordan SFO kan bruke mat som verktøy for å jobbe med rammeplanen – og gi barn mulighet til å utforske en jungel av mat og oppleve matglede i fellesskap.
Rammeplansrealisme
Høsten 2021 ble det innført en ny nasjonal rammeplan for SFO, med formål om å skape et mer likeverdig SFO-tilbud i hele landet. Når boken gjennom sine fem kapitler utforsker alle de mulighetene som ligger i mat og måltidsglede på SFO, knyttes disse hele tiden opp til arbeidet med rammeplanen. Målet har vært å vise hvordan mat kan være et verktøy for å jobbe med mange av temaene som rammeplanen tar opp, og samtidig vise hvordan man faktisk kan få det til i praksis. Mat er nemlig et ypperlig medium for å gjøre ord som ellers kan være litt vage – som bærekraft – mye mer konkret.
– Mat og måltidsglede i SFO gir både faglig kjøtt på beinet og praktiske eksempler på hvordan vi kan jobbe med mat og måltidsglede i en travel hverdag på SFO. Innholdet er basert på det nasjonale aktivitetsprogrammet Matjungelen, som brukes av hundrevis av SFOer over hele landet. Boken er ypperlig påfyll til den nye rammeplanen for SFO og en bok for de som liker å sette teori ut i praksis.
Mindre sosial ulikhet med SFO?
Parallelt med innføringen av den nye rammeplanen, arbeides det for å gjøre SFO mer tilgjengelig for alle – og fra høsten 2022 fikk alle førsteklassinger tilbud om tolv timers gratis SFO i uken. Dermed kan SFO fremover ha muligheten til å spille en viktig rolle i å utjevne sosiale helseforskjeller.
– Mat er noe vi alle må ha, og det kan absolutt være en samlende kraft og kilde til fellesskap. Men mat kan også være et symbol på ulikhet. Det er dessverre slik at sosiale ulikheter også gjør seg gjeldende i barnas kosthold og muligheter for å etablere gode matvaner for fremtiden. Her kan SFO være med på å utjevne disse forskjellene, ved å legge til rette for at alle barna på SFO får i seg mer av den maten som er bra å spise.
Kathrine Marthinsen er medforfatter av Mat og måltidsglede i SFO, og har ti års erfaring med å bruke mat som verktøy for å skape sosiale mestringsarenaer for barn og unge. Hun driver Folkelig, som gjennom aktivitetsprogrammene Smaksverkstedet og Matjungelen har bidratt til å spre matglede og matkompetanse til flere titalls tusen barn over hele landet.