Bedre søvn ved skift- og nattarbeid
Flere og flere arbeidstakere har jobber som innebærer uregelmessig arbeidstid. Nattarbeid er vanlig i mange bedrifter, men slikt arbeid kan få negative konsekvenser både for arbeidstaker og bedrift om ikke god søvn prioriteres.
Rundt 800 000 nordmenn arbeider utenom vanlig arbeidstider – mandag til fredag mellom klokken 06 og klokken 18. Nattarbeid tas i bruk av mange forskjellige bedrifter, og er vanlig ikke bare innen helse, politi og brannvesen.
Problemet med uregelmessig arbeidstid og skiftarbeid er at det forstyrrer biologiske og sosiale rytmer, noe som kan gi negative helseeffekter. Mange skiftarbeidere sliter med dårlig søvn og tretthet. Det er dokumentert en klar sammenheng mellom skiftarbeid og søvnproblemer, men det er også økt risiko for ulykker, hjertekarsykdommer og mage-tarmproblemer. Nyere studier viser også at skiftarbeid, og spesielt nattarbeid, er assosiert med økt risiko for kreft.
Døgnrytmen forstyrres
Årsakene til at skift- og nattarbeid kan gi sykdom er sammensatte. Menneskets døgnrytme er programmert slik at vi er aktive på dagtid og sover om natten. Eksponering for lys og mørke på feil tid i forhold til den innebygde døgnrytmen kan være en årsak til problemene. Skiftarbeidere tvinges til å være i aktivitet når kroppsrytmene er innstilt på søvn og hvile, og omvendt - sove når kroppsrytmene er innstilt på aktivitet.
Ved arbeid flere netter etter hverandre skjer det en viss tilpasning av døgnrytmen, men svært sjelden klarer man å fullstendig tilpasse seg nattarbeid. Studier viser at selv etter syv dager med nattarbeid er ikke døgnrytmen fullt ut justert. Det finnes allikevel noen tips og triks for å framskynde tilpasningen til nattarbeid. For eksempel er lysterapi og bruk av hormonet melatonin bevist å gjøre tilpasningen enklere.
Det finnes også en hel del enklere metoder for å fremme god søvn for deg som jobber skift- og nattarbeid, som du enkelt kan ta i bruk og teste ut som det passer deg. Under finner du et kort utvalg av gode råd som skal kunne gi mer og bedre søvn.
FEM RÅD FOR GOD SØVNHYGIENE:
Unngå å bruke elektroniske medier (mobil, nettbrett og lignende) i sengen etter leggetid
Sørg for mørke og ro på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper
Ikke se på klokken hvis du plages av oppvåkninger
Lær deg en avspenningsteknikk, bruk den ved oppvåkninger
Sett av en «problemhalvtime» i god tid før sengetid
Alt dette – og mye mer – kan du lese om i boken Skiftarbeid og søvn av Bjørn Bjorvatn. Her kan du lære mer om søvn og døgnrytmeregulering, samt hvordan du som arbeidstaker skal kunne takle skift- og nattarbeid. I boken finner du konkrete råd som skal hjelpe deg med å fungere best mulig på jobb, samt sove best mulig etter jobb. Disse rådene vil kunne forebygge uhell og skader, og sykdomsutvikling hos deg som arbeidstaker.