Hvordan snakke med barna til dem som er psykisk syk eller rusmiddelavhengig?

Når jeg tidligere møtte sårbare barn i jobbsammenheng var jeg redd for å si eller spørre om noe som kunne oppskake dem. Frykten for å retraumatisere barn førte ofte til at jeg unngikk å gå inn i vanskelige samtaler. Da jeg begynte i jobben min som barneansvarlig på Veiledningssenter for pårørende måtte jeg ta et oppgjør med denne frykten. Jeg erfarte raskt at å samtale med barn om sårbare tema var nyttig for barnet, og min uro ble mindre og mindre. Erfaringene fra barnesamtalene, ekstern veiledning og drøftinger med kollegaer gjorde meg etter hvert trygg i jobben, og sikker på at det å snakke med barn om sårbare tema er utrolig viktig. 

 

Boken «Barn er pårørende - Hvordan snakke med barna til dem som er psykisk syk eller rusmiddelavhengig?» av Solveig Fjermestad

 

Barn må få svar

Barn må møte voksne som våger å stille spørsmål og som klarer å gi informasjon tilpasset barns alder. Barn trenger svar på spørsmål og å forstå sin pårørende-situasjon.  Barn som er pårørende til foreldre som ruser seg har behov for å forstå konsekvensene av rus.  Kanskje får de ikke treffe den forelderen som er i aktiv rus, og det å ikke få møte mor eller far kan gi dem følelser det er lurt å snakke om med en trygg voksen. Barn som har en forelder som er psykisk syk må få forklart hvordan den psykiske lidelsen fungerer. Da kan de se ting i sammenheng og slippe å bruke så mye energi på å gruble over egen situasjon.

Barn kan lettere være barn etter gode samtaler

Når barn får svar på sine spørsmål slipper de å bruke kreftene sine på å undre seg, være usikre og utrygge.  Energien kan brukes på det som skjer i hverdagen, hjemme, på skolen eller i barnehage eller i fritiden. Barn vi har hatt samtaler med har blitt roligere og bedre til å konsentrere seg. Når vi snakker med barna slipper de å leve alene med uro og smerte.

Snakk med barn om sårbare tema

Jeg håper at denne boken gir deg inspirasjon og mot til å våge å snakke med barn om sårbare tema.  Den beste måten å bli bedre på er å trene, så ta samtalene selv om du kjenner på usikkerhet. Jeg håper du ved å lese boken, gjerne sammen med noen andre, blir trygg i samtaler med barn, for barna trenger trygge voksne som ser, anerkjenner og bekrefter dem.

Les mer om boken Barn som pårørende her

 

Solveig Fjermestad

er utdannet barnevernspedagog, har videreutdanning i tverrfaglig psykisk helse, er godkjent FO-veileder og har COS-P sertifisering. Hun har lang erfaring med arbeid i barnevernet og arbeider nå som barneansvarlig og veileder på NKS Veiledningssenter avd. Vest, Sandnes.