Hvordan bruke skjønnlitteratur i norskopplæringen?

 

Som lærer har du sikkert fullt opp av ting du skal gjennom i undervisningen. Lesing av skjønnlitteratur i klasserommet kan føles som enda en ting du må rekke gjennom. Husk da at det ligger mye læring i å lese skjønnlitteratur. Lesingen trenger ikke ta tid fra undervisningen, du bør heller se på den som en viktig del av undervisningen.

Evas eventyr er en serie med lettleste hefter laget spesielt for voksne som lærer norsk som andrespråk. Her følger vi helsefagarbeideren Eva gjennom livets opp- og nedturer. Bøkene er skrevet med et enkelt språk, og handler om temaer som alle vil kunne kjenne seg igjen i. Heftene vil passe for elever som ligger rundt A2-nivået.

Her får du noen praktiske tips til hvordan du kan bruke skjønnlitteratur i andrespråks-klasserommet:

1 Start skoledagen med høytlesning

Høytlesning er en fin og samlende start på skoledagen. Det trenger ikke vare så lenge, 10 minutter høytlesning kan være nok. Etter lesingen kan dere ha en samtale om innholdet. Spør for eksempel: Hva skjedde i dette kapittelet? Hvorfor handlet Eva slik? Hva tror dere vil skje videre? Har noen av dere opplevd noe lignende? Dersom språknivået i klassen er lavt, kan det være nyttig å gå gjennom ukjente ord i fellesskap, enten før eller etter lesingen. Elevene kan deretter få i lekse å lese kapittelet hjemme, da med en større forståelse for eventuelt nye ord og uttrykk.

2  Avslutt dagen med stillelesning

I siste time er elevene ofte slitne og motivasjon og konsentrasjon er ikke alltid på topp. Da kan det være fint å avslutte med stillelesning. Elevene kan lese individuelt, streke under nye ord, diskutere med en sidemann, eller lage en liste over nye ord og uttrykk. Alternativt kan de bare lese stille for seg selv.

3  Start en boksirkel i klasserommet

La elevene lese et kapittel i lekse til boksirkelen. Kanskje det kan være fint å sette av en fast time i uka til dette? Avhengig av gruppens behov, kan diskusjonene være strukturert med klare spørsmål, eller dere kan la samtalen flyte fritt. For å skape en tydelig overgang fra vanlig undervisning, kan det være fint å sette stolene i ring og gjøre boksirkelen til en egen aktivitet.

4  Prøv shared reading

Shared reading er en mer aktiv form for høytlesning hvor dere stopper opp og diskuterer teksten underveis. Dette skaper en mer interaktiv opplevelse, og kan være en fin måte å engasjere elevene.  Se hva biblioteket i Stavanger skriver om metoden.

5  Innfør bok-kaffe

Bok-kaffe er en uformell måte for elevene å møtes utenom skoletiden, for eksempel på en kafé, for å diskutere et kapittel fra boken. Kanskje kan det være fint at dere drar sammen som en klasse første gangen. Deretter kan elevene fortsette på egen hånd. Hvis gruppen trenger det kan du lage en liste med spørsmål og diskusjonspunkter som kan brukes i disse møtene. På den måten blir det lettere å holde praten i gang.

6  Skriv deres egen fortsettelse på historien

En kreativ aktivitet kan være å la elevene skrive sin egen fortsettelse på historien. Hva skjer videre med Eva etter at vi forlater henne i siste bok? Hvordan går det med planene og drømmene hennes? Og hvordan går det med henne og Adam?

Lykke til med å bruke skjønnlitteratur i klasserommet. Mulighetene er mange, prøv deg frem og se hva som passer i akkurat ditt klasserom.

 

Har du spørsmål, eller ønsker du rabatt på klassesett av Evas eventyr?
Ta kontakt med oss på hakon.fanebust@fagbokforlaget.no.