Syv av de viktigste endringene i Ordriket til fagfornyelsen

Fra omslaget på nye 4. trinn.

Fra omslaget på nye 4. trinn.

1. Ny komponentstruktur

Fjerde trinn får nå både lesebok og arbeidsbok! Det betyr at elevene kan få mulighet til å skrive rett inn i den fyldige arbeidsboken. Du kan selvsagt velge å la elevene skrive i skrivebøkene sine hvis du heller ønsker det.

2. Nye illustratører

Vi gleder oss over de nye illustrasjonene til Kari Sortland, Tora Norberg og Eivind Gulliksen som løfter 1., 3. og 5. trinn til nye, friske høyder.

3. Tydeligere differensierte lesetekster

Vi ønsker å samle elevene til felles leseopplevelser, og derfor lever fortellingene om Sam og Ina på 1.- 4. trinn i beste velgående. De fleste tekstene i lesebøkene er tydelig inndelt i ulike nivå. Slik kan elevene øve sine leseferdigheter ut ifra ulike forutsetninger, og samtidig ha mulighet til å lese om det samlende temaet som kapittelet handler om.

 

4. Nye åpningssider til kapitlene

Både lesebok og arbeidsbok introduserer tema på en grundig måte med nye åpningssider. Myldrebilder gir mange muligheter for utforsking og aktivisering av førkunnskaper om tema. Aktuelle ord og begreper blir forklart, og lesestrategi blir introdusert med gode eksempler. Mål for kapittelet er tydeliggjort slik at elevene vet hva de skal lære. Her finner du også forslag til oppgaver som gir mulighet for dybdelæring på tvers av riker og av fag.

5. Bokstavtyven på 1. trinn

Løsningen finner du nå kun på nett og i lærerveiledningen. Det er altså ikke lenger mulig for snarrådige elever å bla seg frem i boka og finne løsningen før fortellingen er ferdig lest. Du finner løsningen her.

6. De tverrfaglige temaene

Gjennom kritisk arbeid med tekster og ytringer, øver elevene opp evnen til kritisk tenkning og lærer seg å håndtere meningsbrytninger gjennom refleksjon, dialog og diskusjon. Lesing av skjønnlitteratur og sakprosa gir elevene innblikk i andre menneskers livssituasjon og utfordringer. Dette kan bidra til at de utvikler forståelse, toleranse og respekt for andre menneskers synspunkter og perspektiver, og det kan legge grunnlag for konstruktiv samhandling. Temaene i kapitlene og de ulike tekstene dekker på ulike måter de tre tverrfaglige temaene Demokrati og medborgerskap, Bærekraftig utvikling og Folkehelse og livsmestring.  

7. Nye kompetansemål

Ordriket dekker alle de nye kompetansemålene i læreplanen. Gjennom de ulike rikene Taleriket, Skriveriket, Leseriket og Språkriket blir de grunnleggende ferdighetene ivaretatt og elevene får muligheter til å lese og arbeide seg gjennom tekster og oppgaver på en utforskende, kreativ og systematisk måte.


Les mer, bestill vurderingseksemplar og bla i bøkene!
Vi sender deg gjerne bøker eller digitale prøvetilganger til vurdering.